DAMIR SKOMRLJ Cropix
Robert Matteoni
SVI ŽELE NA POPIS

Zlatko Dalić već ima 17 Vatrenih za Euro: Pogledajte tko se sve bori za šest izbornikovih pozivnica!

Prolazno vrijeme reprezentativnih kandidata nakon uspješno odrađene kontrolne etape u Egiptu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. ožujak 2024. 06:10

Nakon tmurnog vremena slijedi razvedravanje. Tipična je to hrvatska nogometna, odnosno, reprezentativna zbilja. Doživljaj Tunisa bio je vrlo negativan, onaj s Egiptom je naglašeno pozitivno tretiran. Prije i poslije toga uslijedilo je očekivano nadmudrivanje, gdje jedni prozivaju druge na temelju njima “logičnije” verzije doživljaja. Dio je to strastvenog kolorita praćenja najbolje nogometne selekcije u Hrvata.

Zlatko Dalić stvari ne može gledati tom dioptrijom. Izbornik treba analizirati na temelju više i drugačijih faktora tko će u lipnju biti na popisu za Euro. Pritom mu je bitno kompliciraniji izbor jer je, za razliku od Mundijala, UEFA odredila roster od 23 igrača, za razliku od FIFA-inih 26 za Katar. Dalić je u Kairu imao dvije verzije vatrenog izdanja, koje mogu poslužiti samo kao kontrolna etapa kandidata za Njemačku.

Izvanredne situacije

Do početka lipnja, kad će se definirati službena lista 23 igrača, ima još dva mjeseca najintenzivnijih klupskih natjecanja. U tom periodu može biti ozljeda, gubitka statusa (igre), ali i (ne)očekivanih uspona forme, pogotovo u kontekstu trenutno odsutnih i fazi oporavka. Osim tih izvanrednih situacija u dva mjeseca, izbornik ima i svoje protokole biranja temeljem učinaka u kvalifikacijama i ukupne forme koje su kandidati iskazali od siječnja (nakon Katara) prošle godine...

Krenimo od toga da je popis 23 definiran obvezom tri vratara. Ostaje 20 mjesta za tri linije, obrana, veza i napad. Unutar te tri linije izbornik može slagati imena ovisno i o polivalentnosti igrača. Primjerice, ako mu je Gvardiol rješenje za stopera i za lijevog beka, onda nema logike zvati još dva lijeva beka. Ako je Perišić u kadru, onda s njime ima i krilo i beka. Majera može tretirati veznim ili napadačem (krilo) itd. Za Njemačku listu 23 možemo onda uzeti u obzir Dalićeve odluke sa SP-a 2018. i Eura 2021., gdje je također imao takvu kvotu. U Rusiju je vodio 3 golmana, 5 stopera i 3 beka (obrana), 6 veznjaka i 6 napadača, uz opasku da je Nikola Kalinić poslan kući i do srebra je stigao s 22 igrača, odnosno, s pet napadača.

Na EP-u u Engleskoj su kvote bile 3 vratara, 4 stopera i 3 beka (obrana), 6 veznjaka i 7 napadača. Na koji će se broj po pozicijama odrediti za Njemačku vjerojatno će ovisiti i o raspoloživosti igrača. U ovom trenutku su najveće dvojbe rekonvalescenti Ivan Perišić, Mislav Oršić i Luka Sučić. To su tri igrača koji su imali teške ozljede koljena u 2023. godini, a dva i pol mjeseca prije Eura još uvijek su izvan pogona. Pritom Sučić, koji je imao manje tešku ozljedu (vanjski ligament, menisk), vratio se jesenas i igrao, ali je krajem veljače opet ozlijedio koljeno te se još ne zna kada će se vratiti. Perišić se ozlijedio u rujnu i njegovo je koljeno najteže stradalo (prednji križni ligament, menisk, kolateralni ligamenti). Po stavu liječnika oporavak za takvu vrstu ozljede je šest-osam mjeseci, ali ovisi o individualnom slučaju.

U svakoj opciji, medicinari navijaju za osam mjeseci. Perišić bi se u tom slučaju mogao aktivirati sredinom svibnja, kad se praktično zaključuju lige. Jasno je da ni u najboljoj opciji (povratak u travnju) neće moći dostići punu formu za Euro. Mislav Oršić je, pak, točno osam mjeseci udaljen od terena zbog iste ozljede (križni ligament) i još uvijek ne igra. Vjerojatno je da će prije startati i imati nešto više vremena da uhvati ritam. No, vjerojatno je i to da Dalić neće voditi tri rekonvalescenta, odnosno, da će morati birati. U tom smislu Perišić je nedodirljivi zaslužnik Vatrenih i sigurno će ići u Njemačku ako je “u pogonu”. Za Oršića i Sučića je velika dilema...

Labrović ispred Kotarskog

Kako sada stvari stoje, realno je da izbornik ima 17 sigurnih putnika za Euro. Kod golmana su to Livaković i Ivušić, u obrani Gvardiol, J. Šutalo, Erlić, Stanišić, Juranović i Sosa. U vezi će biti Modrić, Brozović, Kovačić, Majer i Mario Pašalić, a u ofenzivnom dijelu Kramarić, Budimir, Petković, Perišić. U ovom rosteru ostaje još šest pozicija, i to 1 za vratara (realno Labrović), 1-2 za braniče (Vida, Pongračić), 1-2 u vezi (Vlašić, Ivanušec) i 2 za napad (Oršić, Pjaca, Marco Pašalić). To je osam igrača koji su blizu, a kojih šest ili svih osam ovisit će i o oporavcima rekonvalescenata, formi u iduća dva mjeseca, odnosno, ne daj Bože novih ozljeda.

Kod vratara nedodirljivom Livakoviću pridodajemo Ivušića jer je bio i u Kataru, te je bio na visini zadatka i kad je prvi golman bio ozlijeđen u kvalifikacijama, i u ono malo prijateljskih ogleda koje je dobio. Labrović i Kotarski su oboje kvaliteta, kao što je to i Grbić, ali vratar Rijeke je duže u kadru i odlično brani u vodećoj momčadi HNL. Grbić plaća ceh dugom sjedenju na klupi Atletica. Zato je objektivno Labrović najbliži poziciji broj 3 na Euro popisu.

Kod braniča je sve izvjesnije da bi Dalić lakše riješio stoperske izbore nego na boku. Stoga je logično da bi uz Sosu koristio Gvardiola za lijevi bok. Kako je i Juranović korišten i na lijevoj strani, uvjerljiv je dojam da neće biti drugih kandidata za “trojku”. Pogotovo ako Perišić bude “in”, a koji bi objektivno sada lakše mogao igrati na “trojki” nego na krilu. Uz J. Šutala, Erlića te Gvardiola, za stopera se može računati na Vidu, pogotovo što Dalić voli imati prekaljenog veterana za tu liniju. Hoće li to biti brana Pongračiću, koji je u Kairu potvrdio sve ono dobro što iskazuje u vrlo teškoj Serie A? Moguće je da otputuju obojica bude li Dalić vodio osam obrambenih igrača kao u Rusiji (5 stopera i 3 beka). Na desnom boku Stanišić i Juranović praktično nemaju konkurenciju, uz opasku da je Stanišić potencijal i za stopera, što igra u Leverkusenu (doduše, u obrani s trojicom). U aktualnom trenutku Barišić (kao lijevi bek) i Ćaleta-Car nisu u prvom planu za Njemačku.

Definiranje pozicija

Kod veznjaka pet je sigurnih (Modrić, Brozović, Kovačić, Majer, Mario Pašalić), a za još jedno ili dva mjesta (ovisno kako ih izbornik tretira za vezu ili napad) blizu su Vlašić i Ivanušec. Uz eventualne nedovoljne oporavke rekonvalescenata oboje su “unutra” sigurno. Neku nadu može još gajiti Luka Sučić ako se brzo vrati u pogon i odigra na višoj razini. Slično vrijedi i za Baturinu, koji je siguran kadar za postnjemačku eru, dok za ovaj Euro realno ovisi o zdravlju i formi iskusnijih reprezentativnih veznjaka. Šanse su na minimumu za Mora i Jakića, koje je Dalić stavljao na listu (pre)poziva.

U napadačkom redu, uz dvije visoke “devetke” Budimira i Petkovića, te nižeg a efikasnijeg ofenzivca Kramarića, siguran je ako je oporavljen Perišić. Ostaju još dva mjesta, u kojima će se najviše nadati pozivu Oršić (ako je oporavljen), Pjaca i Marco Pašalić. Bude li Perišić zdrav, onda bi Daliću trebala još dvojica od te trojice. Malo je nade da bi tu hijerarhiju mogli poremetiti prije pozivani ili tretirani pretpozivima Musa, Brekalo, Ivanović, Beljo, Špikić...

To je “prolazno vrijeme” reprezentativnih kandidata, a završni sprint klupske sezone u idućih desetak-petnaestak utakmica definirat će njihove pozicije. Kako kroz formu, tako i kroz zdravstvene tegobe. U tom smislu najviše će pod natjecateljskim stresom biti Gvardiol i Kovačić u Manchester Cityju (okvirno do lipnja 60-ak nastupa), Mario Pašalić (oko 55) u Atalanti i Luka Modrić (50-ak) s Realom jer će njihovi klubovi moguće biti akteri finiša eurokupova.

AKTUALNI STATUS

VRATARI (3 mjesta)

Sigurni: Dominik Livaković (Fenerbahče), Ivica Ivušić (Pafos).

Blizu popisa: Nediljko Labrović (Rijeka).

Manje šanse: Dominik Kotarski (PAOK), Ivo Grbić (Sheffield United).

BRANIČI (8 mjesta)

Sigurni: Joško Gvardiol (Manchester City), Josip Šutalo (Ajax), Martin Erlić (Sassuolo), Josip Stanišić (Bayer 04), Josip Juranović (Union Berlin), Borna Sosa (Ajax).

Blizu popisa: Domagoj Vida (AEK), Marin Pongračić (Lecce).

Manje šanse: Duje Ćaleta-Car (Olympique Lyon), Borna Barišić (Glasgow Rangers).

VEZNJACI (6 mjesta)

Sigurni: Luka Modrić (Real Madrid), Marcelo Brozović (Al Nassr), Mateo Kovačić (Manchester City), Lovro Majer (Wolfsburg), Mario Pašalić (Atalanta).

Blizu popisa: Nikola Vlašić (Torino), Luka Ivanušec (Feyenoord).

Manje šanse: Luka Sučić (RB Salzburg), Martin Baturina (Dinamo), Kristijan Jakić (Augsburg), Nikola Moro (Bologna).

NAPADAČI (6 mjesta)

Sigurni: Ivan Perišić (Hajduk), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Ante Budimir (Osasuna), Bruno Petković (Dinamo).

Blizu popisa: Marko Pjaca (Rijeka), Mislav Oršić (Trabzonspor), Marco Pašalić (Rijeka).

Manje šanse: Petar Musa (Dallas), Josip Brekalo (Hajduk), Franjo Ivanović (Rijeka), Dion Drena Beljo (Augsburg), Dario Špikić (Dinamo).

Izabrat ćemo najbolje za Euro u Njemačkoj

Zlatko Dalić imat će ozbiljan zadatak odabrati 23 igrača za Euro budu li svi zdravi i spremni jer ima tridesetak kandidata. Neki će morati otpasti, a mnogi bi ih voljeli vidjeti u Njemačkoj.

- Prelijepo je što smo osvojili turnir i igrali dobro. Obično na takve turnire u prijašnjim situacijama puno igrača nije išlo, sad su stigli svi, nitko nije rekao ni riječ što je pomaknut iz Abu Dhabija u Kairo. Pokazali su karakter i ljudskost, hvala im na tome. Zato jesu drugi i treći na svijetu. Došli su ovdje bez pogovora, a mogli su biti doma. To je odlika ove ekipe. Igrali smo dobro, sve je bilo dobro, puno bolje nego protiv Tunisa. Svi su pokazali kvalitetu. Sad želim da budu fokusirani na svoje klubove, veliki je pritisak, završavaju se lige, traže se rezultat. Samo da se nitko ne ozlijedi, a onda ćemo sigurno napraviti pravu pripremu i izabrati najbolje igrače za Njemačku. (da)

Linker
06. travanj 2024 12:39