Profimedia, Zuma Press - News
ANALIZA DOMAĆIH STRUČNJAKA

NE IDE TO VIŠE ONAKO 'IMA VREMENA, BIT ĆEMO PRAVI NA SP-U' Domaći treneri o neslavnoj akciji u Miamiju: 'U igri Hrvatske ne vidim ništa novo'

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 26. ožujak 2018. 20:02

Dražen Besek zahvalan je komentator i analitičar nogometnih zbivanja, prati sve što se događa. Gledao je, kaže, i četiri-pet prijateljskih utakmica iz programa u petak. I od toga krenuo i u sažetak onoga što je vidio od Hrvatske.

- Znate, sve te utakmice koje sam gledao imale su nešto zajedničko; svi su igrali na rezultat. Čak i Brazilci koji su ih nekad olako shvaćali, sad u njih ulaze s velikom ozbiljnošću. Nema opuštanja, čim malo popustiš, bivaš kažnjen. Ne ide to više onako “ima vremena, bit ćemo pravi na SP-u”. Njemačka je i sad prava, bit će prava i na SP-u, Argentina također, Španjolska, Engleska... Zašto to ističem? Zato jer smo mi krenuli u Ameriku s postavkom da rezultat nije bitan i presudan, da je važnije što će momci provesti to zajedničko vrijeme za poboljšanje atmosfere. U redu, ako je time ispunjen cilj, ako je najvažniji zadatak ispunjen, nemam prigovora, ali moje je mišljenje da je najbolji team building uvijek rezultat - govori Besek, kojega čak i sam rezultat dvoboja s Peruom nije toliko zabrinuo.

- Lošiji od rezultata je dojam i neke stvari koje su se pojavile u igri. Dakle, nama je nedostajalo agresivnosti, nismo se znali suprotstaviti protivniku u tom segmentu. Što je naznaka loše pripreme za utakmicu, nije dobar znak kad se tako sporo adaptiraš na suparnikovu igru. Također, ja u igri Hrvatske nisam vidio ništa novo. Ideja igre bila je više-manje ista i kod 0:0 i kod 0:1, malo smo toga napravili da nešto promijenimo. Nismo pokazali da možemo ponuditi nešto novo kad suparnik vodi, ako u takvim situacijama ne budemo znali reagirati, onda nam se ne piše dobro.

Ipak, nekad znamo reći da je dobro kad se ovakav poraz dogodi u pripremama?

- Da, možda je dobro što nam se dogodilo takvo što, jer još uvijek imamo dosta vremena da ispravimo greške. Opet, može nam to biti i premalo vremena ako na vrijeme ne shvatimo da nismo bogomdani i da kad igramo sa 70-80 posto mogućnosti ni protiv koga nismo favoriti. Ako to što prije prihvatimo, to bolje za nas.

Ovaj susret s Meksikom sad postaje i natjecateljski važan?

- Prvo, nije dobro da dio igrača odlazi nakon Perua. To je trebalo unaprijed znati, pa onda procijeniti isplati li se ići u Ameriku ili ne. Jer, ako se to odlučuje u hodu, nije dobro, a ako mi dolazimo u SAD isprobati neke igrače koji manje igraju, to znači da još uvijek nemamo jasnu sliku o 14, 15, 16 igrača koji su u prvom planu? To onda opet ne valja. Da, sad je važno ne izgubiti od Meksika, bilo bi dobro i pobijediti, jer ne mogu u reprezentaciji pobjeći od toga da se o nogometu priča svakodnevno i da će se pričati i nakon Meksika. Ako izgubimo, priče će biti negativne i narušiti atmosferu.

Saša Peršon: Dosta toga nije štimalo, ali bez tragedije

Saša Peršon odigrao je tri prijateljske utakmice za hrvatsku reprezentaciju, uključujući onu prvu povijesnu protiv SAD-a kada ga je u 71. minuti zamijenio Gregor Židan. Kao veliki zaljubljenik i pratitelj svih nogometnih zbivanja, nije mu bio problem ostati budan u sitne sate te gledati prijenos iz Miamija...

Veli da je i njega Peru iznenadio prikazanim.

- Pokazali su se kao bolja momčad, posebice u prvom poluvremenu kada su se nametnuli dok su se Vatreni nekako tražili, kao da su se privikavali na vremensku razliku i drukčije podneblje. Na stranu pogodak kojemu su kumovale vezane greške naših braniča Ćorluke i Strinića, pa je lopta još pogodila Vidu, domaćini su više trčali, radili, a pritom su me ugodno iznenadili tehničkom kvalitetom, rekao bih da su prema tome uz bok Brazilu i Argentini. Nemaju poznatih igrača, ali čak i nakon isključenja htjeli su igrati, nisu napucavali loptu, no već ih je sustigao umor. Hrvatska se probudila tek nakon 2:0, išlo nam je na ruku i isključenje, naravno, ne bi bilo nezasluženo da smo postigli pogodak. Svidio mi se Kramarić koji je u svojih pola sata napravio više nego Mandžukić i Kalinić zajedno.

Je li izbornik Dalić mogao dobiti neke od odgovora što ih je tražio u SAD-u?

- Ja vjerujem da stručni stožer može izvući dosta pouka nakon što analizira utakmicu protiv Perua. Ne treba sada raditi nikakvu tragediju od poraza, kao što ne bi smjelo biti euforije poslije pobjede da se dogodila. Vjerujem da je neke odgovore sigurno dobio, ali žao mi je što susret protiv Meksika neće dati odgovore jer većina glavnih igrača neće igrati. To je šansa ovim, nazovimo ih, pričuvnima da se nametnu... Logično da se sada mnogo priča o tome je li ih trebalo pustiti, je li bilo bolje da igramo negdje u Europi, tako je to uvijek.

Bili ste stoper na reprezentativnoj razini početkom 90-tih, kako gledate na Ćorluku koji se vraća nakon duge stanke?

- Uvjeren sam da je on sam svjestan da mu trebaju utakmice da bude onaj stari, nema dvojbe da je pauza ostavila traga. Kažem, na stranu loše ispucavanje kod prvoga gola, osjeća se nedostatak utakmica i na izborniku je da do SP-a složi posljednju liniju te pronađe alternative. Imamo tu i trenutno ozlijeđenog Lovrena koji igra solidnu sezonu u Liverpoolu... Također, nadam se da će protiv Meksika priliku dobiti Pivarić na lijevom beku, da vidimo kakve su alternative Striniću. Općenito, dosta toga nije štimalo u igri Hrvatske, i to po svim linijama, ali bila je ovo samo prijateljska utakmica i nadam se da je poslužila izborniku i njegovim suradnicima.

Linker
20. svibanj 2024 16:31