ARHIVA
JADRANSKI DERBI

Igrao je i za jedne i za druge, a sada tvrdi: ‘Ova utakmica pokazat će može li Hajduk napasti titulu!‘

‘Ne dolazim na utakmicu jer se nisam cijepio. Vjerujem da sam koronu prebolio bez simptoma‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. kolovoz 2021. 21:27

Saša Peršon, nekoć britki obrambeni igrač Rijeke i Hajduka, sa Splićanima i sudionik Lige prvaka iz 1995. godine, danas je trener kadeta u riječkom drugoligašu Orijentu.

- Radujem se dolasku Dinama u Kupu, bit će to sjajna utakmica za Orijent - u startu nas je dočekao Peršon s aktualnom vijesti iz svog radnog okruženja.

Obje momčadi dobre

U nedjelju je jadranski derbi, utakmica koja izaziva veliku pozornost javnosti. Početak je sezone, ali svaki međuosobni dvoboj momčadi iz vrha može biti važan u konačnom raspletu borbe za najviše pozicije.

- Prije svega bih rekao da je nedjeljni ogled pravi test snage Hajduka. Dovedeni su igrači s imenom i prezimenom, posložena je nova momčad s golemim potencijalom i s obzirom na to da je Hajduku, nažalost, ostalo samo domaće prvenstvo, susret s Rijekom je veliki ispit mogućnosti ove momčadi. Vidjet će se je li ovo zaista ekipa koja s pravom može pucati na prvo mjesto. U pozitivnom su nizu, ali utakmice u toj seriji ipak nisu realni pokazatelj. Protiv Rijeke ćemo dobiti jasniju sliku.

Pojedinačna kvaliteta Hajduka nije sporna, još uvijek se traži momčadska potvrda.

- Ima Hajduk iznimnu kvalitetu, kao što ima i Rijeka. Možda je ipak Rijeka dulje u jednom sustavu kontinuiteta, dok Hajduk češće mijenja momčad. U odnosu prije 12 mjeseci teško bih nabrojao pet istih igrača. Međutim, Hajduk je istaknuo visoke ambicije, a te želje mora potvrditi u jadranskom derbiju.

Nema umora

Umor Rijeke od europskog igranja često se uzima kao prednost Hajduka, međutim imamo niz primjera u prošlosti međuosobnih dvoboja da svježija momčad nije uzimala bodove. Kao što je primjerice bio slučaj i prošle jeseni kada je Rijeka slavila na Poljudu.

- Ne postoji umor kada igrate s Hajdukom. Moguće je da postoji umor u glavi, ali u nogama nema umora kada istrčite na Poljud. Da je neki drugi protivnik u pitanju, moguće je da bi se morao tražiti način motivacije i regeneracije, međutim u jadranskom derbiju svi se žele pokazati u najboljem izdanju. Ako je neki od igrača energetski potrošen, Rijeka ipak ima široki roster i može pokriti izostanke. Zato ne smatram umor od europskog igranja kao neki otežavajući faktor za Rijeku, niti s druge strane olakšavajući za Hajduk. Potrošila se Rijeka protiv PAOK-a, ali to nisu pitanja s kojima bi se Hajduk bavio. Hajduk mora gledati sebe, a ne druge.

Nakon europske eliminacije oporavio se Hajduk, momčad je ušla u seriju od četiri pobjede i ovog trenutka Hajduk krasi najbolja forma u HNL-u. Bitna činjenica pred jadranski derbi.

Žal za Europom

- Uvijek ostaje žal za ispadanjem iz Europe, jer ispao si od momčadi koja nije na nivou. Da si eliminiran od neke jače ekipe možda i ne bi imao za čime žaliti. S druge strane, Hajduk je pokazao svoj fokus, prvenstvo je cilj i momčad se treba boriti za vrh. Nema više priče o ulasku u Europu preko treće ili četvrte pozicije. Rezultati konkurencije na startu su dopustili i poneke izgubljene bodove Hajduku, ali za ostanak u vrhu, za potvrdu visokih ambicija kvalitetne momčadi, treba pobjeđivati u nizu. I slabije i one najjače.

Ima li nedjeljni jadranski derbi svog favorita?

- S obzirom na to da sam igrao u jednom i u drugom klubu, u ovakvim utakmicama je uvijek Hajduk favorit na svom terenu. Nisu to veliki postotci, ali Hajduk će imati veliku podršku s tribina, a to je važno.

Nedjeljni ogled promatrat će Peršon preko TV ekrana, a razlog je jasan.

- Ne dolazim na utakmicu, jer, priznajem, još se nisam cijepio. Vjerujem da sam koronu prebolio na nogama bez simptoma. Za sada se testiram prije utakmica, ali uskoro ću se cijepiti, pa ću lakše dolaziti i na utakmice izvan Rijeke.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 16:30