DAMIR KRAJAC Cropix
STEFAN RISTOVSKI ZA SN

‘Naslov će se opet proslaviti na Maksimiru. Nisam ni bahat ni prepotentan, jako dobro znam što govorim‘

Iskusni desni branič bit će jedan od ključnih Dinamovih igrača u subotnjem derbiju protiv Hajduka
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 28. ožujak 2024. 14:34

Jedan od najiskusnijih Dinamovih nogometaša, 32-godišnji desni branič Stefan Ristovski, trebao bi biti među ključnim igračima Plavih u subotnjem derbiju na Poljudu.

Trener Sergej Jakirović još dvoji oko pozicije na kojoj će Ristovski igrati - postoji, naime, inačica da nastupi na mjestu srednjeg braniča, u paru s Theophileom. Odigrao je Ristovski dobre utakmice na stoperskom mjestu u europskim utakmicama, kao i na nekoliko ranijih derbija protiv Splićana, čuvao je Livaju i Hajdukov se napadač nije naigrao...

- Vidjet ćemo što će trener odlučiti. Nikad nisam nikome, ni jednom treneru, stvarao probleme oko vlastite pozicije u momčadi. Procijeni li trener da mogu najviše dati kao srednji branič, prihvatit ću tu odluku i pokušati odigrati što bolje. Istina je da sam se dobro snalazio kao stoper, bilo je i pravih, žestokih okršaja s Livajom, baš smo se znali dobro “pofajtati”, ali na kraju smo uvijek jedan drugome pružili ruku, sve je bilo u sportskim granicama. I to je ono najljepše u nogometu - kaže Ristovski uoči subotnjeg derbija.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Jedva dočekao odmor

Je li vam ova dvotjedna prvenstvena stanka dobro došla, jeste li se odmorili nakon non-stop ritma igranja u sva tri natjecanja?

- Osobno, jedva sam dočekao odmor. Nakon napornog rasporeda bio sam iscrpljen, trebalo mi je nekoliko slobodnih dana. Vjerujem da i moji suigrači slično razmišljaju, stvarno nas je umorio taj stalni ritam igranja teških utakmica svaka tri dana i nadam se da smo se sad tjelesno oporavili.

U kakvom raspoloženju čekate splitski derbi?

- Kao i svaki put, ništa posebno, nema nekih dodatnih tenzija. Navikli smo već na ovakve utakmice, tako da nema nekog posebnog uzbuđenja, barem kod nas iskusnijih igrača. Svjesni smo kakva je utakmica pred nama, a kako će se dvoboj približavati, javit će se i ona pozitivna trema, ipak je to najveći derbi hrvatskog nogometa i moramo svoj klub predstaviti na najbolji način. Ova utakmica ima i dodatnu težinu jer može mnogo toga usmjeriti u neizvjesnoj utrci za naslov. Psihološki je pritisak uvijek tu, a teren će pokazati tko je bolji.

Je li taj psihološki pritisak zapravo privilegij u karijeri sportaša? Jer, to znači da nešto vrijedite, da se za nešto borite...

- Apsolutno se slažem! Želiš li igrati na visokoj razini, moraš se znati nositi s tim pritiskom, sastavni je dio uspješne karijere. Onaj kome je svejedno ili tko ne može izdržati taj pritisak, teško može napraviti velike stvari. Na temelju svog iskustva mogu reći da me baš taj psihološki pritisak gurao prema naprijed u karijeri, bio mi je to zapravo i dodatni poticaj.

Imate li odgovor na upit kakav Dinamo možemo očekivati u Splitu?

- Nadam se najbolji, u najboljem izdanju! Samo u tom slučaju možemo očekivati dobar rezultat. I ne odigramo li utakmicu na željenoj, visokoj razini, imat ćemo dosta problema. Zna se, naime, da nije lako igrati na punom Poljudu, imat će Hajduk “vjetar u leđa” s tribina. Treba nam vrhunska utakmica, moramo igrati pametno, ne smijemo srljati, moramo se mudro postaviti i pokušati se nametnuti. Bit će to opet neizvjesna utakmica, odlučivat će potankosti i vjerujem da će na kraju sve dobro završiti.

image
RONALD GORSIC Cropix

Važno da smo još u utrci

Oscilacije su ove sezone Dinamova jedina konstanta. Nikad se, naime, ne zna, ma protiv koga igrate, kako ćete izgledati na travnjaku. Zašto je to tako?

- Nemam odgovor na to pitanje. Slažem se s vašom konstatacijom, gdjekad smo doista i sebe znali neugodno iznenaditi slabijom igrom, nevjerojatno su bile izražene te amplitude oscilacija. No, valjda je to takva “gore - dolje” sezona, tko to zna... Možda je problem bio u ozljedama, u dolascima novih igrača, mnogo je bilo okolnosti koje su mogle utjecati na našu igru. Uostalom, nije lako svake sezone držati visoku razinu forme, pa i ostali klubovi ulažu u svoje momčadi kako bi se pojačali i dovode ozbiljne igrače. I ostale se, dakle, nešto pita, ne vrti se sve isključivo oko nas. Stoga je sad najvažnije da smo i dalje u utrci za naslov i nadam se da ćemo se u Splitu predstaviti u željenom izdanju.

U tri ovosezonske utakmice s Hajdukom ne znate za pobjedu, Splićani su dvaput slavili, jedan je dvoboj okončan remijem. Stvara li vam ta spoznaja dodatno opterećenje, ili vam je možda uoči subotnjeg derbija dodatni motiv?

- Ne smije nam biti nikakvo dodatno opterećenje, nego isključivo dodatni motiv! Nikad se ne zna u kojem smjeru može otići utakmica, posebno ovakav derbi. Sjetimo se, uostalom, našeg prvog okršaja s Hajdukom u Zagrebu, imali smo 1:0 prednost, posve smo nadigrali Splićane, imali smo još prilika, pa Petković nije iskoristio kazneni udarac... I u završnici je Hajduk došao do daha i sve rezultatski okrenuo s dva pogotka i dohvatio je pobjedu. A dominirali smo većim dijelom utakmice, bili smo bolji, vodili smo... Bila je to prava slika onoga što derbi može ponuditi, mi smo, na žalost, ostali praznih ruku. Nadam se da će u subotu na kraju sve otići na našu stranu.

Pobjeda bi vas ostavila u uzbudljivoj utrci za naslov, poraz bi itekako zakomplicirao vašu situaciju, isto se može reći i za Hajduk. A poljudski bi remi najviše odgovarao – Rijeci! Hoćemo li stoga vidjeti derbi s više obostranog rizika u igri nego što je ponudio zagrebački u prosincu?

- Valjda, vjerojatno da. Ni nama, a ni Splićanima ne odgovara remi, to bi značilo da smo ostali bez dva boda. Jasno je da se za pobjedu mora riskirati, ali ne smijemo bezglavo srljati. Teško je predvidjeti kako će se utakmica razvijati, učinit ćemo sve da se s tri boda vratimo u Zagreb.

Momčad pobjeđuje

Što bi moglo presuditi u subotnjem derbiju? Hoće li čovjek odluke biti neki pojedinac ili će naglasak biti na ukupnom momčadskom učinku?

- Momčad, odlučit će raspoloženija momčad. Gotovo je uvijek tako, zajedništvo i dobra momčadska igra temelj su svakoga uspjeha. Istina, ima i utakmica u kojima bljesne neki raspoloženi pojedinac i sve zasjeni, ali to se može dogoditi samo u dvobojima u kojima postoji izraziti favorit i izraziti “autsajder”. A u ovakvim, neizvjesnim derbijima, za pobjede je potrebno kvalitetno momčadsko izdanje, svaka karika u tom našem lancu mora biti čvrsta.

Mogu li Dinamovi “senatori”, u koje uz vas ubrajamo Theophilea, Ademija, Mišića i Petkovića, izvući ovu sezonu i osvojiti naslov?

- Uvjeren sam da ćemo uspješno izvući sezonu! Ma, naravno da će biti tako, nisam ni bahat, ni prepotentan, znam što govorim i znam kakvu kvalitetu imamo u svlačionici. Respekt svakome, ali naslov će se opet proslaviti na našem Maksimiru - jasno poručuje Stefan Ristovski.

Solun me još uvijek peče i boli

Solun me još peče i boli, bio je to strašan udarac...

Koliko vas je pogodila i poremetila eliminacija u Konferencijskoj ligi od PAOK-a, poglavito zbog načina na koji ste ostali bez četvrtfinala?

- Ne znam za druge, ali za mene je to bio strašan udarac. Više me to pogodilo, nego ispadanje protiv AEK-a! Veći smo klub i imamo bolju momčad od PAOK-a, došli smo, nadalje, na uzvrat u Solun sa sjajnim rezultatom iz prve utakmice u Zagrebu, a onda nam se dogodi onakvo prvo poluvrijeme. Nismo to smjeli nikako dopustiti, praktički smo Grcima poklonili 3:0 prednost i onda se bilo teško izvući iz te “crne rupe”. Iako smo u drugom poluvremenu izgledali bolje, dokrajčio nas je četvrti primljeni pogodak. I još me to boli i peče, ne želim lagati, bio sam siguran da ćemo se plasirati u četvrtfinale Konferencijske lige, bio bi to veliki uspjeh, ne samo za Dinamo, nego i za hrvatski nogomet općenito. Šteta, baš šteta... Odigrali smo tri dobre europske utakmice, eliminirali smo Betis, ostvarili smo odličan rezultat u Maksimiru protiv PAOK-a i na uzvratu smo jednostavno morali mudrije odigrati.

Je li se možda u pripremi utakmice u Solunu pretjerano naglašavala nekakva “paklena atmosfera” koja će vas tamo dočekati, je li to negativno utjecalo na momčad u psihološkom smislu?

- Ne znam, možda kod nekoga i jest. Ali, na mene sigurno nije utjecalo, nogomet se igra na terenu, a ne na tribinama. Uostalom, iskusna smo momčad, odigrali smo dosta utakmica u takvome, “vrućem” ozračju. I ako to može biti izgovor za lošu igru, onda uopće ne moramo odlaziti na takva gostovanja, ostanimo doma i predajmo se odmah. To su gluposti i priče za malu djecu...

Slično se najavljuje i uoči derbija na Poljudu...

- Eto, dočekat će nas slično ozračje kao i u Solunu. I što sad? Što bismo sad mi trebali? Gledajte, želite li biti šampion, želite li imati pobjednički, šampionski gard, morate se nositi sa svime, pa i sa 100.000 suparničkih navijača, bude li potrebno! I to nam mora biti samo dodatni motiv - kaže Ristovski. (pju)

Lokomotiva je svima ‘trn u oku‘, svaka čast dečkima s Kajzerice

Neki stručnjaci, uz nemalu dozu ironije, kažu kako je sreća i za Dinamo i za Hajduk što u subotu igraju međusobno, a ne protiv - Lokomotive?

- Ha, ha... Lokosi su doista svima “trn u oku”! Ma, svaka im čast, dečki s Kajzerice igraju odličan, vrhunski i napadački nogomet, junački se bore i nije slučajno da su pobijedili i nas i Hajduk. U svakoj utakmici koju smo s njima odigrali imali smo velikih problema, baš su prava momčad. I drago mi je da igraju tako dobro, da se pojavila još jedna momčad koja je pokazala pravi karakter i koja može svima pomrsiti račune, dobro je to za HNL. Lijepo ih je za gledati, daju sve od sebe i stvarno je Lokomotiva dobitak za ligu - smatra Ristovski. (pju)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. travanj 2024 17:10