Joselu

 OSCAR DEL POZO Afp
ČOVJEK ODLUKE

Nevjerojatna priča Realovog junaka. Lani je ispao iz lige, a onda ga je nazvao Ancelotti

Ulaskom Joselua Ancelotti je dobio upravo ono što je od njega tražio cijelu sezonu - utjecaj s klupe
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 08. svibanj 2024. 23:44

Neočekivani junak velike madridske večeri je, ni manje ni više, nego posuđeni napadač iz španjolskog drugoligaša, imena Joselu. Čudesnu priču ispisao je 34-godišnji Španjolac svojim ulaskom u igru, s dva brza pogotka u 88. i 92. minuti jedini klasični napadač u klubu režirao je potpuni preokret za Kraljeve i odveo svoju momčad u finale Lige prvaka.

Sedam minuta na terenu bilo je potrebno za prvi gol Realovog heroja, a svojim ulaskom u igru donio je preko potrebitu prisutnost u kaznenom prostoru koja je manjkala Kraljevima kroz cijelu utakmicu. Nebrojeno puta je Vinicius probijao po lijevoj strani Realovog napada u drugom poluvremenu, redom su "na ledu" bili Kimmich, De Ligt i ostali pijuni obrane Bavaraca, ali cijelo vrijeme je nedostajala ta fokalna točka u napadu koja će realizirati sve pozitivne akcije koje je Brazilac konstantno kreirao po lijevoj strani.

Ulaskom Joselua Ancelotti je dobio upravo ono što je od njega tražio cijelu sezonu - utjecaj s klupe. Nije bez razloga Talijan inzistirao na njegovom angažmanu, iako Joselu na papiru ne izgleda kao tipično "galactico" pojačanje na kakvo su godinama navikli navijači Kraljeva. Joselu je u Real stigao iz španjolskog drugoligaša Espanyola, ali bitno je poznavati kontekst iza te rečenice.

image

Joselu

THOMAS COEX Afp

Espanyol je u tom trenutku bio svježe relegirani drugoligaš, koji je prethodnu sezonu proveo u najvišem rangu španjolskog nogometa. Unatoč lošoj klupskoj sezoni, Joselu je individualno bio na jako visokoj razini - postigao je 16 ligaških golova i time završio na trećem mjestu na listi strijelaca. Ispred njega su bili jedino Robert Lewandowski (23) i Karim Benzema (19).

- On je moja garancija u napadu, živa opasnost u protivničkih 16, odlično igra glavom i leđima okrenut od čuvara. Nemamo igrača takvih karakteristika, koji će kvalitetno pokriti čitavu suparničku polovicu, a onda i zabijati golove - govorio je Ancelotti sredinom rujna, kada se narativ španjolskih medija, u ovom slučaju Marce, već promijenio iz "Joselu ne može biti udarni napadač" u "čestitke Kraljevima na dovođenju veličanstvene devetke".

Partijom protiv Bayerna Joselu je kupio simpatije svih navijača Reala, a prava kruna karijere moglo bi biti nadolazeće finale protiv Borussije Dortmund, u kojem Kraljevi imaju veliku priliku doći nevjerojatnog 15. trofeja Lige prvaka...

Linker
09. svibanj 2024 06:13