Zvonimir Srna

 GORAN MEHKEK Cropix
UNIŠTILI IH VRATARI

Drama u Areni Zagreb: Hrvatski prvaci u ludoj završnici ipak ostali bez pobjede!

Utakmica Zagreba i Montepelliera završila je bez pobjednika
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 27. ožujak 2024. 22:28

Zagreb – Montpellier 27:27 (11:13)

ZAGREB Arena. Gledatelja 14.500. Suci: Madsen i Mortensen (Danska)

ZAGREB: Mandić (9), Grbavac (2); Kos 5, Ćavar 3, Walczak 1, Faljić 1, Klarica 3, Gojun, Srna 6, Horvat, Sirotić, Čupić 5 (5), Dibirov 1, Kavčić 1, Glavaš 1, Suholežnik. Trener Andrija Nikolić

MONTPELLIER: Bolzinger (8), Desbonet (2); Karlsson, Simonet 6, Pellas 4, Fernandez, Panić, A. Lenne, Skube 6 (4), Prat, Konan, dos Santos 3, Porte 2, Lenne 5, Berthier, Načinović 1. Trener Patrice Canayer

SEDMERCI: Zagreb 5 (5), Montpellier 4 (4) ISKLJUČENJA: Zagreb 6 minuta (Faljić 13, Suholežnik 26, Kavčić 41), Montpellier 16 minuta (Konan 5, 34, dos Santos 26, Simonet 33, 52, Porte 43, Pellas 55, 60) IGRAČ UTAKMICE: Diego Simonet


Žestok dvoboj vidjeli smo u Areni. Vrijedan osmine finala Lige prvaka. Zagreb je izborio egal, ali još ništa nije gotovo, jer tek slijedi drugi dio u Montpellieru.

Vani je žestoko padala kiša, bio je kasni termin u 20.45, ali ništa nije omelo publiku da dođe u Arenu na rukometni spektakl koji je Zagreb čekao pune četiri godine skoro. Jako se potrudio za to, nesvakidašnje dobrim nastupom u skupini i kroz sezonu publika se polako počela vraćati na tribine i to nesumnjivo najveće priznanje koje su mogli dobiti. Došao im je u osmini finala Montpellier, momčad visokog rejtinga iz Francuske koja u rukometnom smislu znači možda i najviše na svijetu posljednjih desetak i više godina. I bio je to ogroman izazov u koji je trebalo ući srcem, ali prije svega glavom, jer takve utakmice se samo tako dobivaju.

Ovo je bilo samo prvo poluvrijeme koje kako god završilo nije moglo dati konačni odgovor o time tko će biti protivnik Kiela u četvrtfinalu, posljednjoj stepenici pred odlazak na Final four u Koln u kojem Zagreb nikad nije bio, a koji je Montpellier osvojio prije nekoliko godina. Prije utakmice odmah smo konstatirali da ne vidimo nijedan povod da EHF Zagrebu u utakmici eliminacije pošalje danske suce. Ne treba valjda obrazlagati zašto, jer to je ništa drugo do obična provokacija. Da ne bi bilo pričanja nakon utakmice…

image

Andrija Nikolić

GORAN MEHKEK Cropix

Teško prvo poluvrijeme za Zagreb. Iznimno čvrsta obrana Montpelliera bila je glavni problem zagrebašima. Dugo su se odbijali od nju, i tek kada su prvo Srna, pa Kos počeli probijati jedan na jedan kako je najteže Zagreb se napadački pokrenuo. U sredini te obrane iznimno čvrsti su bili Konan i Načinović, tradicionalno sjajan Porte koji je igrač za velike utakmice i to se u Zagrebu pokazalo, jer Canayer je samo i njemu isključivo vjerovao na desno vanjskom.

Zagreb je morao biti dosta strpljiv, jer je ta obrana Francuza mogla biti jako opasna i jako se dobro s tim nosio uz sve svoje realnosti. Bio je stalno blizu Montpellieru, polako skidao prednost, s tri na dva, pa s dva na jedan, ali nisu dočekali onaj napad koji ih je mogao pogurnuti do izjednačenja, makar su puno truda uložili. No, strpljenje je bilo jedini način za umoriti Montpellier.

Napadački je Montpellier bio jako strpljiv, dobro je Skube sve to vrtio, ta njihova igra imala je glavu i rep, ali i posebne dodatke kao recimo u Simonetu koji je izuzetnom brzinom u nekoliko navrata izuo obranu Zagreba. Mandić je imao šest obra u prvom dijelu, no protiv pet Bolzingerovih to nije uspjela biti prednost Zagreba.

Realno, takva je utakmica bila za očekivati. A realno je i da je to bilo ponajbolje izdanje Montpelliera uz ono u Barceloni u posljednje vrijeme. Očito su dobro pripremili utakmicu u Zagrebu i bila je to velika bitka za četvrtfinale.

Bilo je logično očekivati da se Montpellier od siline prvog dijela utakmice malo i umori.

image

Miloš Kos

GORAN MEHKEK Cropix

I umorila su ga dva isključenja na početku nastavka, prvo Simoneta, pa Konana. Zagreb je u 35. minuti ulovio prvo izjednačenje, a minutu kasnije i prvo vodstvo. Ali, Montpellier se kompletirao i borba je nastavljena, jer brzo su vratili prednost. Davor Ćavar je u drugom dijelu zamijenio Dibirova i otvorio nastavak sa tri uzastopna gola.

Dvije uzastopne obrane Bolzingera digle su Montpellier nakon digle vremena na +2, a pogodovalo im je i isključenje Kavčića. Probao je Zagreb obranom 5-1 sa Srnom poremetiti ritam Francuza, ali su Skube, Simonet i do Santos bili izuzetno brzi i lagano nalazili rješenja u napadu, dok se Zagreb za svaki gol morao jako potruditi. Grbavac je došao na gol u 46. minuti, pokušao je Nikolić tražiti nešto više od vratara. No, napad je bio veći problem i stekao se dojam da je Montpellier više izmorio Zagreb.

Nisu se predavali zagrebaši. To je najvrjednije saznanje i to je ono zbog čega su sve ove sezone uspjeli napraviti. Imali su i peha kada je Walczak na -1 fulao zicer, ali su uspjeli golom Kosa dvije minute prije kraj doći do egala. U šansi za pobjedu Danci su Kosu dosudili probijanje, pa je Montpellier imao šansu za pobjedu s time outom 44 sekunde prije kraja. Nisu uspjeli. Dbirov je gurnuo u kontru, Pellas ga je gurnuo i morao je to biti sedmerac za Zagreb, ali suci su izmislili devet metara i Kos je imao nemoguću priliku. Završilo je egalom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. travanj 2024 07:40