Marcel Hirscher

 MARCEL HIRSCHER FACEBOOK
NAJVRUĆA SKIJAŠKA TEMA

Svi se nadaju velikom dvoboju, ali može li stari kralj doista izazvati novog kralja skijanja?

Marco Odermatt: ‘U tom dvoboju s Marcelom Hirscherom ja mogu samo izgubiti‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 28. travanj 2024. 12:46

Zima nam se ove godine (ne)očekivano vratila u travnju i donijela najvruću skijašku vijest ne samo posljednjih mjeseci nego, kako neki kažu, najveću koja se pamti. Marcel Hirscher, vlasnik 67 pobjeda u Svjetskom kupu, dvostruki olimpijski pobjednik, peterostruki svjetski prvak i ono što njega izdvaja od svih - osvajač 8 uzastopnih Velikih globusa, vraća se skijanju s 35 godina, pet godina nakon skijaškog umirovljenja.

Nakon što je prošao prvi šok i svi se uvjerili kako vijest nije zakašnjela prvotravanjska šala medijski prostor su ispunile reakcije njegovih bivših suparnika, skijaša koji su proteklih godina punili mjesta na postoljima koje je ispraznio njegov odlazak, trenera koji su radili s njim radili i svih koji ga dobro poznaju. U osnovi mišljenje većine se može svesti na izjavu Felixa Neureuthera...

- Ako netko to može napraviti, Hirscher je taj.

Podnošljiva razina pritiska

Umirovljeni Nijemac je bio sjajan skijaš, ali je kao i mnogi imao nesreću da je skijao u “Hirscherovo vrijeme”. Godinama su njih dvojica bili suparnici na stazi, ali i veliki prijatelji...

- Kad me je nazvao i rekao mi što planira u prvi trenutak nisam ništa rekao, a mene je zbilja teško ostaviti bez riječi.

image

Marcel Hirscher

MARCEL HIRSCHER FACEBOOK

Da ga je teško “ostaviti bez riječi” znaju svi koji pažljivije prate skijanje jer Neureuther komentira sve i komentira stalno, ali nije on jedini koji je ostao “bez teksta”.

- U prvi trenutak sam doista mislio da je to šala, a onda sam počeo čitati tekstove koji su objavljeni i shvatio sam ipak nije - rekao je Marco Odermatt, koji je u posljednje tri godine uskočio u cipele skijaškog dominatora koje je nekad nosio Hirscher.

Čovjek o kojem ovih dana svi pričaju svoj je povratak skijanju objasnio izjavom...

- Za one koji se pitaju zašto se vraćam, odgovor je: zato što me radost skijanja nikad nije napustila, jednostavno mi je to zabavno.

Zapravo bi bilo bolje govoriti o “povratku natjecateljskom skijanju” jer Austrijanac nije prestao skijati prethodnih pet godina i pritom ne mislimo na rekreacijsko skijanje iz gušta nego na konstantno testiranje skija Van Deer koje proizvodi uz zaleđe Red Bulla.

Uostalom, Henrik Kristoffersen, koji nastupa na njegovim skijama, ne jednom je u protekle dvije sezone izjavio...

- Imam najboljeg testnog vozača na svijetu.

U prve dvije-tri godine nakon Hirscherovog umirovljenja svako malo bi iskočila priča o njegovom možebitnom povratku upravo na temelju videa ili fotografija snimljenih tijekom takvih testiranja ili treninga, kako ih god nazvali. Njegov odgovor je uvijek bio isti “ne, nikad više, nimalo mi ne nedostaje pritisak koji sam nosio na leđima dok sam se natjecao”.

image

Marcel Hirscher

MARCEL HIRSCHER FACEBOOK

Ali očito mu je nedostajao užitak u natjecanju, a ne samo u skijanju.

Odlukom da se vrati pod zastavom Nizozemske, domovine svoje majke Sylvije, pronašao je način kako da pritisak, koji je bio jedan od glavnih ili glavni razlog njegovog umirovljenja, svede na mjeru koja mu ne uništava - uživanje. Da, trenutačno svi pričaju o njegovom povratku i da, svi će gledati kako je prošao na FIS utrkama na kojima nastupi, a za koje inače znaju praktično samo oni koji u njima skijaju, bit će pod povećalom cijelo vrijeme, ali to je ipak bitno drukčije od onoga kako je živio posljednjih osam godina prije umirovljenja.

Prva stepenica nije problem

Skijanje ima posebni status u Austriji, a Hirscher je bio onaj na kojem je fokus bio cijelo vrijeme. Ultimativni pobjednik od kojeg se kad je ušao u tu sferu očekivalo samo jedno - da pobjeđuje uvijek i iznova. Osam godina je tu ulogu ispunjavao bez pogreške, zaboravite to što nije imao seriju pobjeda u veleslalomu kao Odermatt posljednje dvije sezone, Hirscher je osvojio je osam Velikih globusa. Osam uzastopnih (!?).

Pothvat je to koji nitko nije smatrao mogućim, ali on ga je ostvario. No, imalo je to i svoju veliku cijenu u teretu koji je nosio na leđima iz dana u dan, svaki dan. Upravo zbog toga je otišao objektivno ranije nego što je trebao ili se očekivalo jer on za razliku od mnogih nije bio izranjavan teškim ozljedama, fizički je bio savršeno pripremljen, a nije bilo ni nekoga tko mu je puhao za vrat jače nego prethodnih godina. Vrijeme Odermatta kakvog danas poznajemo još se nije ni najavljivalo, a kamoli događalo.
Bitno je istaknuti kako povratak Marcela Hirschera u natjecateljsko skijanje nije automatski i povratak u Svjetski kup. Jer ne može biti. Ne odmah.

image

Marcel Hirscher

MARCEL HIRSCHER FACEBOOK

U skijanju ne postoji nastup uz pozivnicu, nema “wild carda” ni za najveće, a Hirscher se u proteklih pet godina spustio na FIS listama ispod razine koja bi mu dala pravo nastupa u Svjetskom kupu. Rečenica “Marcel će u početku skijati samo FIS utrke” ne znači da je to njegov izbor između Svjetskog kupa i razine koju svaki skijaš ili skijašica mora proći na putu do Svjetskog kupa nego su FIS utrke jedine na kojima trenutačno ima pravo nastupa.

Koliko dugo? Dok se ne popne na listi dovoljno visoko da stekne pravo nastupa u Svjetskom kupu. U slalomu i veleslalomu, a to su discipline koje će skijati, mora biti u prvih 150. Na najnovijoj, tzv. FIS Internal Base listi, zauzima 300. mjesto u slalomu, a u veleslalomu, koji će mu - prema izjavama ljudi iz njegovog okruženja - biti prioritet, trenutačno je 777.
Koliko brzo će se spustiti unutar 150?
- Brzo, ali poslije ćemo vidjeti - smatra Vedran Pavlek.

Sila na koju se mora računati

S ovim “brzo” složit će se vjerojatno svi, a FIS utrke može skijati puno prije nego sljedeća zima stigne u Europu, odnosno već tijekom ljeta (Novi Zeland, pa Južna Amerika), ali “poslije” je ključno i tu kreće pravi izazov za Hirschera.
Naime, i kad se vrati na FIS bodove koji mu omogućuju start u Svjetskom kupu u njemu će imati visoke startne brojeve što je otežavajuća okolnost, no najveća je dvojba može li se on vratiti i biti konkurentan u najjačem društvu. Konkurentan za visoke plasmane, ne za pokoji bod.

- Obično to nije moguće, ali budući da je Hirscher apsolutno izniman tip, mnogo toga je moguće u ovom slučaju - smatra Felix Neureuther.

I nije jedini koji tako misli, što se jasno vidi iz izjava koje su preplavile medijski prostor, ali ima i onih skeptičnih jer pet godina odsustva je puno, a ni Hirscherove godine nisu stajale.

- Neće mu biti lako pobijediti. Sport je evoluirao u pet godina - izjavio je za L’Equipe francuski skijaš i Hirscherov vršnjak Victor Muffat-Jeandet koji se i dalje natječe u Svjetskom kupu.

Najzanimljivije je ipak čuti što o tome kaže novi kralj svjetskog skijanja. Marco Odermatt je u posljednje tri godine u čelični zagrljaj ulovio Svjetski kup i mnogi su se spremni kladiti kako će idućih sezona pomaknuti granice koje je postavio stari kralj Hirscher.

- Mislim da je stvarno super što se Hirscher vraća. To je fantastično za reputaciju skijanja, pogotovo jer će Marcel u budućnosti skijati za Nizozemsku - rekao je trenutačni dominator za švicarski Blick, ali mnogo zanimljiviji je bio nastavak:

- Zapravo, u tom dvoboju s Hirscherom ja mogu samo izgubiti.

image

Hirscher i Kristoffersen

MARCEL HIRSCHER FACEBOOK

Zato što...

- U posljednje vrijeme stalno se postavljalo pitanje tko je bolji - Hirscher ili ja.

Odnosno, raspravlja se bi li Odermatt mogao biti toliko dominantan u vrijeme Marcela Hirschera i obrnuto, bi li Hirscher uspio skupiti osam Velikih globusa da je morao dijeliti pozornicu Svjetskog kupa s ovakvim Odermattom. Otuda mišljenje Švicarca da samo on može izgubiti...

- Kad bih u najboljoj fazi svoje karijere bio sporiji od Marcela koji se vraća iz skijaške mirovine odgovor na pitanje o najboljem definitivno ne bi bio u moju korist.

Do izravnog dvoboja neće odmah doći, a možda neće uopće jer tko zna kako će se razvijati Hirscherov povratak i hoće li u nekom trenutku ipak odlučiti kako mu je “samo nekoliko utrka na nižoj razini dovoljno da zadovoljenje gušta”. Pogotovo ako se stvari neće razvijati kako želi, odnosno ako osjeti da više ne može biti konkurentan.

Kako god, Odermatt smatra kako je Hirscher sila na koju se mora računati...

- Posljednjih godina je Marcel obavio bezbroj testnih vožnji i treninga s Henrikom Hirscherom na Van Deer skijama koje je razvio. Vjerojatno je dobio korisnije povratne informacije s tih treninga nego ja jer, za razliku od mene, nije imao nikakav natjecateljski stres kroz to vrijeme.

Može li stari kralj doista izazvati novog kralja svjetskog skijanja? Odgovor ćemo pričekati, ali mnogi trenutačno vjerojatno razmišljaju kao Felix Neureuther koji kaže...

- Jedva čekam dvoboj Odermatta i Hirschera.

Linker
28. travanj 2024 14:32