DUSKO MARUSIC Cropix
NEJASNA ‘PRAVILA‘

Nova kratkovidna i neuvjerljiva odluka u finišu lude sezone: Potez uoči Hajduka izazvao je suvišne kontroverze

Ovo smeta riječkom okruženju gdje se sa splitskim klubom odavno živi loše odnose
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. svibanj 2024. 06:34

Odluka Uprave Istre 1961 da se puste u prodaju ulaznice (i) za istočnu tribinu Drosine za utakmicu s Hajdukom (12. svibnja, 19.10) je suvišna kontroverza za finiš sezone. Ona je, po očekivanju, izazvala opetovane polemike u kontekstu suprotnog stava za utakmicu s Rijekom. U današnje vrijeme dramatičnog zanemarivanja činjenica, pri čemu je odgovornost "navijačkih novinara" najveća, samo se pumpaju dojmovi koji trenutačno nekom pašu. Zato je ostalo u sjeni primjerice, da Istok bio otvoren i za gostovanje Dinama i Osijeka, a ne samo Hajduka. Što smeta riječkom okruženju gdje se sa splitskim klubom odavno živi loše odnose.

Uprava Istre navodi argumente za otvaranje Istoka što se u meritumu može doživjeti kao legitimno pravo. No, odluka je u ovom trenutku kratkovidna i načelno neuvjerljiva. Osobito je takva u kontekstu proklamirane politike vlasnika iz Baskije kako se Istra neće svrstavati ni u jedan blok unutar HNL-a, nego će se držati propisa i duha buona fide u provedbi svojih ciljeva.

Činjenica jest da je ovo isključivo odluka Uprave, a ne utjecaja gradonačelnika Filipa Zoričića, Splićanina koji je deklarirani navijač Hajduka. Istra 1961 i gradonačelnik su već dugo bez tona i slike, i da je po tom očitom animozitetu, onda bi klub učinio sasvim suprotno. Neovisno o svemu baskijska uprava trebala je pokazati više sluha za refleks klupskih odluka na širu javnost. Oni su trebali biti načelni do kraja sezone i ne rastezati pojam "interesa istarske javnosti za utakmice". Kad nema jasnih i dosljednih regula, onda se samo hrane teze drugih koji to isto rade kako im trenutno odgovara. Time se ne jača svoju vjerodostojnost, naprotiv. Koliko god bile uvjerljive logičke teze, nekad su stavovi buona fide (dobre namjere), u pravom trenutku, važniji odabir. Zbog sebe, i neovisno tko kako uzvraća. Tako se čine kvalitativne razlike u ponašanjima i odnosima.

Baski su već šest godina u Puli, osam u HNL-u. Znaju točno kako sve ovdje funkcionira i upravo zato su mogli već prije jasno, principijelno i nedvosmisleno komunicirati prema javnosti svoj stav o ulasku na tribine kad su u pitanju utakmice masovnijeg dolaska navijača najvećih HR klubova. I što je važno, držati se toga. Kad to nisu učinili do sada, onda su trebali pričekati kraj ove sezone i odrediti "pravila" za novu sezonu te ih predočiti javnosti i potom prakticirati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 06:34