Željko Sopić

 GORAN MEHKEK Cropix
POJAČANJE IZ SJENE

Tajna uspjeha: ‘Sopić na ploču uvijek piše isto, a na kraju tjedna uzme spužvu i stavlja novi naslov‘

‘U klubu je fantastično, a svi su me jednako tako i primili, atmosfera je odlična‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 20. travanj 2024. 11:40

Da je najveće riječko pojačanje zimskog prijelaznog roka Rijeke bio ostanak svih igrača na okupu, uključujući i produžetak ugovora Lindona Selahija, teza je koja svakim narednim kolom, a ostalo ih je još svega šest do konačne “podjele karata”, sve više dobiva na značaju, uz jednu iznimku. Trener Željko Sopić jednog je pojedinca istaknuo usporedivši ga s mega pojačanjima koja su tih dana “slijetala” na Poljud.

- Na dolaske Brekala i Perišića, mi smo doveli analitičara iz Gorice - otprilike je glasila izjava trenera danas vodeće momčadi prvenstva.

Gotovo pet mjeseci kasnije analitičar Josip Paušić ovako je prokomentirao riječi, odnosno, pohvalu svojeg šefa, s kojim je, između ostalog, surađivao upravo u Gorici.

- Mislim da je trener Sopić u toj izjavi bio, onako, malo sarkastičan, čisto po pitanju pristupa i razlike između dva kluba. Hajduk je krenuo s velikim ulaganjima tada, a Rijeka je tu ipak malo odmjerenija. Poanta te izjave je mislim bila ta, no izjava je svakako dovela i do nečeg dobrog, ne samo za mene, nego i za sve ostale kolege u ligi, a to je podizanje svijesti da i taj posao analitičara, koji mi radimo, ima neku bitnu ulogu. S te strane to je jedno priznanje za cjelokupnu struku, svih nas koji se bavimo ovim poslom - kazao je u uvodu Paušić.

image

Josip Paušić i Matija Drnjević

HNK Rijeka

U Rijeci se, sudeći po svemu, poglavito po rezultatima, itekako dobro snašao.

- Je, stvarno je tako, u klubu je fantastično, a svi su me jednako tako i primili, atmosfera je odlična. Naravno, to je i posljedica dobrih rezultata, no klub je posložen maksimalno, a mislim da sam se dosta dobro uklopio. S nekim igračima sam radio i ranije, kao i s dijelom stožera, a naposljetku i s Matijom, mojim kolegom analitičarom (Matija Drnjević, op.a.) se znam i ranije, znali smo i komunicirati i prije. HNL je mala liga, tu je svega pet-šest analitičara između kojih vlada jedna prava kolegijalna atmosfera. Sve je u klubu stvarno top.

Dron, kamere, taktika...

Iako je sama analitika već duže vremena prisutna u vrhunskim sportovima, dobar dio prosječnih pratitelja nogometa u Hrvatskoj još uvijek nema predodžbu koji je to točno posao analitičara u jednoj momčadi poput Rijeke.

- Naš primarni zadatak je podrška treneru i glavnom stožeru u nekim dubljim stvarima, a koje možda na prvu nisu vidljive. Tipični radni tjedan krenuo bi s analizom odigrane utakmice, prođe se još jednom kroz snimku susreta koju sami radimo u širokom kadru. Naš je zadatak dati izvještaj o tome sukladno zadaćama koje su igrači imali na utakmici, što je ispunjeno s taktičkog aspekta, što je možda bio individualni problem uspoređujući ga s podacima i prosjekom kojeg imamo. Ako netko, primjerice, ima 70 % dobivenih duela, a u nekoj utakmici odskače u negativnom smjeru, naš je zadatak vidjeti zašto je tome tako. Ulazimo dublje u cjelokupnu tematiku, sa stožerom prolazimo sve segmente i to na kraju prezentiramo momčadi na sastanku. Dalje kroz tjedan gledamo suparnika, pripremamo i izvještaj o suparniku, kako brane visoki presing, kako stoje u srednjem bloku, isto i u fazi napada, kako otvaraju ili završavaju napad... Detektiramo i protivničke igrače, njihove mane i vrline, a prema tome se rade i neki taktički treninzi uoči utakmica. Puno je tu stvari, a snimamo i sve naše treninge, bilo dronom, bilo ostalim kamerama, nekad i te segmente vadimo i pokazujemo igračima u svrhu edukacije. Radi se i individualno s igračima, sve kako bi i oni bili bolji, dok na samoj utakmici radimo live analizu i u stalnom smo kontaktu sa stožerom - pojasnio je Paušić.

Rijeku ovog vikenda očekuje iznimno bitan sraz s “njegovom” Goricom.

- Prva utakmica koju sam radio kao analitičar bila je baš protiv Gorice i to u Velikoj Gorici, na mjestu gdje sam radio više od četiri godine. Bilo je malo čudno da “tvoji” nisu bijeli ili crveni, ha-ha, no vrlo brzo se tu “prebaciš”, poriv da želiš pobijediti svaku utakmicu je jači od toga da su ti prijatelji na drugoj strani. Kad utakmica krene, to se zaboravi. Želimo pobijediti svaku, pa tako i ovu utakmicu. Trener Sopić to naglašava stalno, no mi zaista gledamo samo prvu sljedeću utakmicu, stvarno je tako. Evo primjera - trener Sopić u uredu ima ploču na kojoj svakog novog tjedna napiše kratki rezime o momčadi s kojom igramo. Cijeli tjedan to stoji i vidljivo je svima, a kad utakmica završi on samo uzme spužvu, to doslovno prebriše i ide novi naslov s novim protivnikom. To je vrlo bitno i za rezultate koje imamo, da je takav fokus - pojasnio je Paušić modus operandi Rijeke.

Moramo biti jako oprezni protiv Gorice

Kazao je Paušić i riječ-dvije o samoj momčadi u čijoj je službi donedavno i bio.

- Gorica je u prvom dijelu imala dobre rezultate, pa su zapali u veliku krizu, no s novim trenerom su se posložili, imaju i dosta individualne kvalitete na pozicijama koje ja možda i najbolje znam, ali imaju i neke slabosti koje ćemo svakako pokušati iskoristiti. Nadam se da ćemo uspjeti uzeti tri boda i krenuti dalje. Ima Gorica stvarno dobrih igrača, dvojica su nastupala i na U-21 prvenstvu za Hrvatsku, Krizmanić i Pršir, za Banića mislim da je, uz našeg Labrovića, ponajbolji vratar lige. Vratili su i obrambenu stabilnost, a pod novim trenerom imaju novu energiju. Moramo biti jako oprezni, no znamo koji je naš cilj - podvukao je Paušić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 11:49