RK KIELCE
Dražen Pinević
TUŽAN PRIZOR

Nijemci slave, Francuzi u čudu, a jedna od najvećih legendi ikad sjedi na podu hodnika i plače kao malo dijete

Hoće li to nešto promijeniti? Neće. Samo je pitanje tko će biti sljedeći
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 03. svibanj 2024. 14:50

Odigrana su četvrtfinalni susreti rukometne Lige prvaka. Pobijedili su oni koji su četvrtfinale izborili izravno kroz grupnu fazu. Nijedan tim koji je igrao osminu finala nije uspio. Europsku priču u četvrtfinalu Lige prvaka završili su Nikola Karabatić u dresu Pariza i Patrice Canayer na klupi Montpelliera. Zagreb nije prošao osminu finala, a znatno bogatiji Veszprem, Kielce, Montpellier i PSG otišli su samo korak dalje, ne i do završnog turnira u Kölnu. Tek za usporedbu.

Nijemci slave, u Kölnu će imati dva predstavnika - Magdeburg i Kiel. Ako tome dodamo tri sudionika na Final Fouru Europske lige (Flensburg, RN Löwen, Füchse), to je pet klubova u završnicama. Francuzi nemaju niti jedan! Ova kombinacija četiri kluba u Kölnu je prvi puta do sada.

U četvrtfinalima dvije pobjede u dva susreta izborila je samo Barcelona. Svi ostali po jednu. Kiel je lovio -9, Aalborg i Magdeburg -1. I ulovili su.

U rukometu nakon velikih utakmica uvijek netko plače. Ovaj puta je to poljsko Kielce u reprizi lanjskog finala protiv Magdeburga. Nakon -1 Magdeburga u Poljskoj, puno toga je sugeriralo mirnu pobjedu Magdeburga, ali Kielce makar oslabljeno i prepolovljeno ozljedama odigralo je veliku utakmicu i zamalo uspjelo napraviti pothvat.

Ružno je vidjeti fotografiju na kojoj Talant Dušebajev, čovjek koji je toliko dao europskom i svjetskom rukometu, sjedi na podu hodnika GETEC Arene u Magdeburgu i plače kao malo dijete. Hoće li to nešto promijeniti? Neće. Samo je pitanje tko će biti sljedeći. Zagreb je plakao tri godine u Europi, nitko ga nije vidio, čak ni Poljaci koji plaču sada. I dok svi zajedno ne "proplaču" neće biti pomoći.

Nevjerojatna je činjenica da EHF takve stvari tolerira, da postoji VAR koji se uopće ne koristi osim zbog gluposti, da takve utakmice ne sude najbolji suci kao recimo u nogometnim europskim završnicama. I bit će onako kako se tko snađe. Francuzi su u Kielu ostali u čudu, Poljaci su u Magdeburgu plakali doslovno… Očito da rješenje nije bilo izbaciti Gubicu i Miloševića i kazniti Dragana Načevskog, ali netko je krenuo po bodove spasa. Taj nered zbog rukometa mora stati jer će ga uništiti.

Magdeburg ide drugi puta u Köln, lani je bio prvi puta i osvojio naslov. Aalborg je bio jednom dosad, igrao finale i izgubio od Barce. Mikkel Hansen će doći i bit će mu to posljednje europske klupske utakmice u karijeri za naslov koji kao igrač nikad nije osvojio. A osvojio je sve ostalo.

Kiel i Barca su starosjedioci. Barci će ovo biti 12. sudjelovanje u Kölnu iz kojeg je odnijela četiri naslova dosad - najviše. Kiel ima tri naslova u Kölnu, igrao je četiri finala, a ovo će mu biti deveto sudjelovanje.

Naš jedini igrački predstavnik na F4 bit će Domagoj Duvnjak u dresu Kiela. Imat ćemo na klupi Magdeburga Dinu Špiranca, trenera vratara i to je to za ovaj puta.

Od četiri sudionika F4 samo Aalborg nikada nije bio prvak Europe. Barcelona ima 11 naslova, Kiel i Magdeburg po 4. Od tih njihovih 19 naslova u Kölnu ih je osvojeno 8.

Ždrijeb polufinala bit će 7. svibnja u 17 sati.

Luka Cindrić na Flensburg u polufinalu F4 Europske lige

Izvučeni su polufinalni parovi Final Foura Europske lige, koji će se igrati 25. i 26. svibnja u Barkley Areni u Hamburgu.

U polufinalu će se sastati Flensburg protiv jedinog nenjemačkog sudionika završnice, Dinama iz Bukurešta našeg Luke Cindrića, te u čisto njemačkom polufinalu RN Löwen - Füchse Berlin. To bi trebao biti sudar Jaganjac - Kopljar budu li spomenuti zbog ozljeda zaigrali. Kopljar se tek vratio, a Jaganjac još nije.

Linker
03. svibanj 2024 14:56