Ivan Slišković

 MARIUS BECKER Dpa Picture-alliance Via Afp
JEDAN OD KLJUČNIH IGRAČA

Bivši hrvatski reprezentativac junak velikog uspjeha svojeg kluba: ‘Nije kao u Njemačkoj, ali ovdje mi je super‘

‘Sportsko društvo je veliko, nogomet je kao i uvijek prioritet i ide mu odlično ove sezone‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 03. svibanj 2024. 15:52

Grčki Olympiacos je jako europsko ime. Proslavili su ga košarka i vaterpolo, legendarna dvorana OAKA u Pireju i Karaiskakis stadion. Olympiacos uvijek ima dobar nogomet koji je nositelj cijele priče, a od skora je u tom društvu i rukomet. Naime, Olympiacos je izborio prvi puta nastup u jednom europskom rukometnom finalu. Igrat će završnicu Europskog kupa s islandskim Valurom, a jedan od glavnih razloga uspjeha Grka je hrvatski štih. Naime, trener Olympiacosa je nekadašnji hrvatski izbornik Željko Babić, a njegov dres nose dva dojučerašnja hrvatska reprezentativca Ivan Vida i Ivan Slišković.

Inače, u Olympiacosu su i vaterpolisti trener Hrvoje Koljanin, te naši reprezentativci Andro Bušlje, Luka Lončar i Marko Bijač, a nogometni dres nosi mladi 22-godišnji Splićanin Ivan Brnić.

Ivan Slišković u svakom smislu jedan od ključnih igrača Olympiacosa. No, s ponešto izmijenjenom ulogom u odnosu na onu po kojoj ga poznajemo.

- S obzirom na realnost koje imamo u momčadi, sada sam više srednji nego lijevi vanjski. Nisam to igrao prije, ali nemam nikakvih problema s time. Savvas i ja samo na moje dvije pozicije protiv valuta zabili 18 golova, što je svakako veliki plus.

image

Ivan Slišković u Olympiacosu igra na poziciji srednjeg vanjskog

OLYMPIACOS FACEBOOK

Što je to Olympiacos u rukometu?

- Ne previše, na neki način tek smo počeli prošlih godina raditi neke ozbiljnije stvari kao klub. Sportsko društvo je veliko, nogomet je kao i uvijek prioritet i ide mu odlično ove sezone, a košarka i vaterpolo su daleko najbolji i najpoznatiji. Rukomet se tek počeo pojavljivati, nema neko svoje stalno mjesto kao nogomet ili košarka ili vaterpolo i za sve njih ej to jedna potpuna novost. Puno se toga poistovjećuje s nogometom, to su rivaliteti. Recimo, mi smo polufinale igrali s Ferencvarosom, a to je poznato ime i to je privuklo pažnju više od običnog. Zato su bili jako sretni i zadovoljni da su izborili finale.

Valur im u tom smislu neće biti veliki izazov?

- Ali je finale, a Grci su strastveni, jako vole takva događanja. Moram priznati i nas je iznenadila odlična atmosfera koju su nam priredili navijači protiv Mađara.

Jeste li snimili Valur?

- Radimo na tome. Imaju dva superiskusna majstora Gustafssona i Petterssona i puno mladih, oni su nositelji rukometa na Islanda, a znamo što je to tamo. Bit će zanimljivo.

Zanimljivo vam je i u Grčkoj?

- Da, tu je najveća konkurencija AEK za koji igra Stipe Mandalinić. Lani su nam odnijeli prvenstvo, sada mi imamo utakmicu domaću prednosti i vjerujemo da će se to okrenuti.

image

Rukometaši Olympiacosa neočekivano su izborili finale Europskog kupa

OLYMPIACOS FACEBOOK

Kakav je rukomet u Grčkoj?

- Iskreno, nije to razina kao što je recimo u Njemačkoj gdje sam igrao prije dolaska ovdje. Ne postoji ta tradicija koja je u Njemačkoj rukomet digla u sam vrh. Rekao bih da ovdje ima perspektive, ali da tek ulaze u tome i po tome će se vidjeti što bi to moglo biti u budućnosti.

Kako je vama u Ateni nakon Stuttgarta?

- Dobro, radimo dobro s trenerom Babićem, klub pokazuje ambiciju, Atena je kao grad krasna i evo stvarno se ne možemo požaliti na bilo što. Jako bi mi bilo drago da donesemo europski naslov u Grčku, jer to za njih puno znači, a i za budućnost rukometa uopće.

image

18 golova je zabio Savvas Savvas u dvije polufinalne utakmice

OLYMPIACOS FACEBOOK

Poznato je da ste imali zdravstvenih problema koji su čak i prijetili karijeri. Kako je sada?

- Sve u najboljem redu, nemam nikakvih teškoća i problema. To je jedna ružna epizoda i nadam se da se više nikad neće ponoviti - zaključio je pred kraj svoje prve sezone u Olympiacosu Ivan Slišković.

EUROPSKI KUP

POLUFINALE

Ferencvaros - Olympiacos 28:28 (Bence 7/Kavčić 7, Vida 3, Sliković 2)

Olympiacos - Ferencvaros 39:32 (Savvas 10, Slišković 8, Vida 2/Nagy 8)

Valur - Baia Mare 36:28 (Oskarsson 6/Vujić 7)

Baia Mare - Valur 24:30 (Bottea 5/Finisson 9)

FINALE

Prva utakmica Valur - Olympiacos (18. svibnja)

Druga utakmica Olympiacos - Valur (25. svibnja)

Kakvi su Valur i Olympiacos?

Europski kup, po rejtingu najslabiji europski kup rukometaša, dobio je neočekivane finaliste. To su islandski Valur koji je u oba susreta polufinala dobio rumunjski Baia Mare, te grčki Olympiacos koji je s tri boda iz dvije utakmice s Ferencvarosom izborio završnicu.

Za Islanđane je to prvi finale europskog kupa uopće, do polufinala istog kupa dosad došao je Vestmannaeyjar. Što se Grka tiče ovaj kup je prije tri godine osvojio AEK, jednom je pobjednik bio Diomidis Argous, a još dva finala su igrali AEK i Verias.

Islandski tim predvode iskusni vratar islandske reprezentacije Björgvin Pall Gustafsson (38 godina) i još iskusniji ljevak Alexander Pettersson (43 godine), bivši reprezentativac. Trener je Oskar Oskarsson, a suština Valura su mladi igrači i Valur ih opet ima, što je najava nastavka kvalitete Islanda. U prvom redu to je srednjak Benedikt Oskarsson kojem je samo 21 godina.

Grke predvodi naš Željko Babić, igraju naši Ivan Slišković i Ivan Vida, a igrač za izdvojiti je šuter Savvas Savvas, koji je grčki reprezentativac. (drp)

Linker
03. svibanj 2024 15:54